Mondbarriere

Ons lichaam heeft meerdere barrière (huid, darmen, mond) waarmee ons lichaam tegen de buitenwereld wordt beschermd. Voor onze gezondheid is het van groot belang dat deze barrièren in goede conditie zijn zodat ze in hun functie kunnen voldoen.

Bloedend en ontstoken tandvlees is echter een veel voorkomend probleem. Helaas blijkt het belang van een gezonde mondbarriere veelal onbekend te zijn. Tandvleesproblematiek wordt eerder als ongemak ervaren dan als pathologie bestempeld. Toch blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat problemen met de mondbarrieren ten grondslag ligt aan vele ziektebeelden.

Zodra de mondbarrière open is kunnen pathogenen ongewenst ons lichaam binnen treden. Een gezond immuunsysteem kan dit natuurlijk wel tijdelijk oplossen. Maar duurt het te lang dan kiest je lichaam op een gegeven moment voor een energie zuinige oplossing en ontstaat er een chronische laaggradige ontsteking (LGI). LGI ligt ten grondslag aan heel veel chronische ziektebeelden. Dit wil je absoluut niet.

Ook zijn er bacteriën die via de open mondbarriëre in ‘dormant state’ (slaapstand) ons lichaam binnen treden. Via een trojaans paard voorkomen ze een confrontatie met het immuunsysteem en laten ze zich vervoeren naar veelal slecht doorbloede anaerobe plekken. Hier verblijven ze slapend tenzij er stapeling ontstaat. Bij voldoende pathogene belasting verlaten ze hun dormant state en worden ze actief. Ze gaan groeien/woekeren met mogelijke schade tot gevolg. Uit recent wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat een vrij hoog percentage van de hernia's het gevolg is van een actief geworden propionibacterium acnes in de rugwervels. Maar ook andere chronische (ontstekings)ziekten kunnen ontstaan door een lekke mondbarriere.

Mocht jij last hebben van je tandvlees dan is het dus echt belangrijk om deze problematiek op te lossen.

Behandelplan:

  • Poets 2 keer per dag je tanden met een tandpasta dat echt gezond voor je tanden/mond is. Zoek maar eens kritisch online en trek je eigen conclusie.

  • Gebruik dagelijks floss, ragers of stokers om tussen je tanden te reinigen.

  • Start iedere dag met 15 a 20 minuten Oil pulling (biologische kokosolie, sesamolie) om toxinen af te voeren en slechte bacteriën in je mondflora te doen afnemen. Mijn ervaring is dat tandplak verdwijnt en je tanden mooi wit worden.

  • Gebruik tijdelijk voor het slapen gaan een goede mondflora probiotica om de goede bacteriën in je mond aan te vullen en/of een boost te geven. Ik gebruik persoonlijk oral probio van Bonusan maar er zijn vast meerdere goede merken.

  • Eet voldoende omega 3 (vette vis, walnoten, lijnzaad). Omega 3 kan het ontstekingsproces beëindigen. Evt kun je tijdelijk omega 3 supplementeren.

  • Eet voldoende vit C (fruit, verse groente). Vit C is belangrijk voor je huid en immuunsysteem. Evt kun je tijdelijk vit C-500 supplementen (geen C-1000).

  • Eet voldoende flavonoiden. (verse groente, fruit)

  • Meet of je zinkgehalte op peil is. Zo niet, vul deze aan.

  • Meet of je vit B12 gehalte op peil is. zo niet vul dit aan. Bij supplementatie van vit B12 adviseer ik om tevens foliumzuur te supplementeren.

  • In Nederland kun je geen vit D aanmaken in de maanden september t/m mei ongeacht of de zon wel of niet schijnt. Deze moet je dus supplementen.

  • Bezoek bij heftige klachten altijd een deskundige (tand)arts of therapeut.

Schermafbeelding 2021-02-17 om 11.08.34.png